Nyt julematen, og få fettet på rett sted

Vi blander oss ikke inn i våre kunders kosthold og kaloriinntak, nyt julematen! Det er hva du gjør med matrestene vi er opptatt av!

I en fersk spørreundersøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kvitter seg med ribbefett og annet fett fra matlagingen gjennom vasken eller toalettet. Det er feil måte. 70 prosent kaster det sammen med matavfallet. Det er riktig måte.

Kvitter du deg med fettet på riktig måte sparer du deg selv og samfunnet for masse ekstrautgifter med tette rør og store driftsproblemer i avløpssystemet. Du unngår også å fore opp rottene. Sammen holder vi rørene åpne og rottene unna!

Her kommer noen gode råd om hva du skal gjøre med fettet:

Ribbefett:

Etter at ribba er stekt, kan du la stekebrettet med fettet stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av, putte det i matavfall. Bruk husholdningspapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet.

Pinnekjøtt:

Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stiver når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfall. Bruk husholdningspapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Stekepanne med litt smør/oljerester:

Ha som regel at du alltid tørker ut fettrester fra stekepannen med husholdningspapir. Kast papiret i matavfall. Rengjøring av stekepannen blir enklere og du slipper grisete oppvaskkum.

Julebakst med smult, delfiafett og flott matfett:

Baking av julekaker med smult, gir deg en stor rest med matfett. Dette fettet stivner når det blir kaldt, skrap det ut og kast i matavfall. Usaltet fett er også helt utmerket til å lage meiseboller av. Ha fettet i en melkekartong, ha i for eksempel solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter, skjære hull i kartongen og henge den ut. Vips så har du super julegave til alle småfugler. Tips på hvordan du lager meiseboller, finner du også på ut.no

Hjemmelaget meisbolle str stor. Foto Rune Aae

Fårikål og supperester:

Hell flytende matrester fra supper og gryter over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner, før du kaster den i avfallet.

Foto: fettvett.no

Glass med olje (oliven, fetaost ol):

Små mengder olje går fint å helle rett over matavfallet. Oljen er også kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter.

For mer informasjon.

Det fantastiske er at når fett og matrester ender i matavfall blir det biogass!

Når det ender i avløpet blir det problemer og dyrt.


Riktig god jul fra alle oss som jobber med avløpet ditt!

vi-har-laerling_400x400

Kontakt oss

Åpningstider:
08:00-15:30

Sentralbord
32 22 58 00

postmottak@viva-iks.no

Utenom kontortid

Vakttelefon (døgnbemannet):

32 22 58 00