Rent vann til alle | Verdens vanndag 22. mars

Rent vann til alle – leaving no one behind

22. mars er Verdens vanndag og tema i år er Vann til alle- leaving no one behind. FNs Bærekraft mål nr 6 er krystallklart: vann til alle innen 2030. Våre dyktige ansatte kan ikke ta ansvar for å sikre vann til alle i verden, men ved fornuftige investeringer og sikker drift av infrastrukturen sørger de for vann til alle i vår region.

Folk fornøyd med dagens vanntjenester

De fleste av oss starter dagen med å ta i bruk de kommunale vann- og avløpstjenestene. Vi går på toalettet, tar oss en dusj, drikker vann fra springen og pusser tennene. Det er en rekke dyktige fagfolk i vannbransjen, som sørger for at disse tjenestene fungerer året rundt.

Kvaliteten på vann- og avløpstjenestene har blitt stadig bedre med årene. En undersøkelse som Sentio utførte for Norsk Vann tidligere i år viste at 92 prosent av innbyggerne er godt fornøyde med vann- og avløpstjenestene de mottar. Kun 1 prosent av befolkningen svarer at de er misfornøyde med tjenestene.

Vann til alle krever drift og vedlikehold

Vi i Norge er velsignet med nok og godt vann, og det er svært sjelden vi opplever utfordringer med den daglige vannforsyningen. Likevel opplever alle en og annen gang at det ikke er vann i springen. Dette skyldes som oftest at vannbransjens folk jobber med å rengjøre ledningsnettet. Hovedhensikten med dette er å sikre god drikkevannskvaliteten til alle.

Uansett hvor rent vannet er når det forlater vannbehandlingsanlegget vil det over tid danne seg belegg i de mange hundre kilometerne med kommunale ledninger som frakter vannet ut til innbyggerne. Vi spyler vannledningene for å rengjøre dem, og noen ganger kjøres det også en «plugg» gjennom rørene. Det medfører noen timer uten vann, kanskje noen minutter med misfarget vann og så friskt og godt vann hele resten av tiden.

Engasjerer 5-klasssinger

22. mars får 5-klassinger i vår region utdelt en tom vannflaske som kan fylles med den sunneste, billigste og mest miljøvennlige tørstedrikken de kan få, friskt vann rett fra springen. Samtidig blir de oppfordret til å markere Verdens Vanndag med noen aktiviteter og gjerne litt refleksjon rundt årets tema. Forhåpentligvis vil de sette litt ekstra pris på at vi i Norge har vann til alle, og kanskje noen blir nysgjerrig på denne fantastiske naturressursen og ønske å jobbe med vann i fremtiden.

Det trenger vi for rent vann i springen og rent vann i naturen er helt avgjørende for at samfunnet vårt skal fungere og for at blant annet skoler og helseinstitusjoner kan holde åpent. Rent vann er Norges fremtid.

 

vi-har-laerling_400x400

Kontakt oss

Åpningstider:
kl 08:00-15:30

Faktura/Måleravlesning:
kl 12:00-15:30

Sentralbord
32 22 58 00

postmottak@viva-iks.no

Utenom kontortid

Vakttelefon (døgnbemannet):

32 22 58 00